Ο λέβητας πέλλετ

Ο λέβητας πέλλετ

Ο λέβητας πέλλετ: Πώς μοιάζει και λειτουργεί ο λέβητας πέλλετ

 Σαν βασική έννοια, πέλλετ ξύλου είναι κομμένο, αποξηραμένο και συμπιεσμένο ξύλο. Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, το μαζούτ ή τις γεννήτριες ντίζελ, το σύστημα θέρμανσης με πέλλετ ξύλου δεν είναι περίπλοκο και ενοποιημένο για μία μόνο πηγή καυσίμου. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι συχνά πειραματίζονται με διαφορετικές πηγές θερμότητας χρησιμοποιώντας το ίδιο λέβητα για καυσόξυλα, μπρικέτες, κάθε είδους κοκκία βιοµάζας και ακόμη και άνθρακα. Ωστόσο, ο λέβητας πέλλετ έχει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με την εγκατάσταση άλλων λέβητων στερεών καυσίμων.

Ο λέβητας πέλλετ: όψη και εγκατάσταση του

Ο λέβητας πέλλετ έχει διαφορετική εμφάνιση, αλλά γενικά μια κοινή αρχή λειτουργίας. Οι κύριες διαφορές στο σχεδιασμό σχετίζονται με την παρουσία/απουσία ενός παραθυρακιού ελέγχου (από το οποίο μπορεί κανείς να δει τη φλόγα), την τοποθεσία της χοάνης αποθήκευσης και τη δομή του συστήματος τροφοδοσίας. Να εξετάσουμε το παράδειγμα ενός λέβητα στερεών καυσίμων που χρησιμοποιεί συσσωματώματα ξύλου και την αρχή της λειτουργίας του.
Η φωτογραφία 1 δείχνει έναν λέβητα πέλλετ ισχύος 20 kW – επαρκής για τη θέρμανση 200-250 τ.μ. ωφέλιμου εμβαδού δαπέδων. Για να υπολογίσετε την απαιτούμενη ισχύ του λέβητα, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε το εμβαδόν που θα θερμαίνει αυτός ο λέβητας: με ρυθμό 1 kW ανά 10 τ.μ.

Η φωτογραφία 1. Η όψη του λέβητα πέλλετ
Η φωτογραφία 1. Η όψη του λέβητα πέλλετ

Ο τυπικός λέβητας πέλλετ έχει συνήθως την ισχύ 7 kW, 10 kW, 15 kW, 20 kW, 30 kW και περισσότερο. Κατά την εγκατάσταση του λέβητα, είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε τη θέση του. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα την εγκατάσταση ενός αυτόματου συστήματος τροφοδοσίας πέλλετ με κοχλία και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χοάνη αποθήκευσης. Αυτό το σύστημα σάς επιτρέπει να προγραμματίσετε το λέβητα πέλλετ μία φορά και να ξεχάσετε καθόλου το πρόβλημα θέρμανσης (για ένα χρονικό διάστημα που εξαρτάται από την έκταση θέρμανσης και τον όγκο της χοάνης).

 Για παράδειγμα, η απεικονιζόμενη χοάνη (φωτογραφίες 2 και 3) έχει όγκο 450 kg. Κατά τη θέρμανση ενός χώρου 120 τ.μ. καταναλώνει 1,3-1,5 κιλά πέλλετ την ώρα κατά τις κρύες χειμερινές ημέρες. Δηλαδή, γεμίζοντας πλήρως τη χοάνη αποθήκευσης, για την υπάρχουσα έκταση και κατανάλωση, μπορείτε να ξεχάσετε τη θέρμανση για 300-346 ώρες ή περίπου δύο εβδομάδες. Στην πραγματικότητα, μόνο ένας λέβητας πέλλετ σας επιτρέπει να το κάνετε – η χρήση καυσόξυλου ή μπρικετών σας αναγκάζει να προσθέτετε συνεχώς καύσιμο.

Η φωτογραφία 2. Η όψη του λέβητα πέλλετ
Η φωτογραφία 2. Η όψη του λέβητα πέλλετ

Ο λέβητας πέλλετ: τοποθεσία της χοάνης

 Η τοποθεσία της χοάνης είναι σημαντική από την άποψη της εγκατάστασης του συστήματος παροχής καυσίμου. Στη Γερμανία, χρησιμοποιούν συνήθως ένα σύστημα αποθήκευσης των πέλλετ όπου οι χοάνες βρίσκονται στο υπόγειο. Τέτοιες χοάνες έχουν εύκαμπτους σωλήνες που συνδέονται με το σύστημα τροφοδοσίας του βυτιοφόρου οχήματος μεταφοράς πέλλετ. Τα πέλλετ τροφοδοτούνται από βυτιοφόρο στη χοάνη που βρίσκεται στο υπόγειο, και από εκεί τροφοδοτούνται αυτόματα στο λέβητα. Στην Ιταλία, είναι ευρέως διαδεδομένο το κλασικό σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου – ένας λέβητας στερεών καυσίμων είναι εγκατεστημένος στο σαλόνι και η χοάνη – στο υπόγειο ή στο διπλανό δωμάτιο. Πακέτα των 10-15 κιλών χύνονται στη χοάνη και από εκεί τα πέλλετ τροφοδοτούνται στο λέβητα. Και στις δύο περιπτώσεις, το σύστημα του λέβητα στερεών καυσίμων που χρησιμοποιεί πέλλετ απαιτεί ένα υπόγειο – έναν τόπο όπου αποθηκεύεται το καύσιμο.

Είναι σημαντικό να τοποθετήσετε τη χοάνη σε ξηρό μέρος, επειδή συνήθως η συσκευασία είναι διάτρητη από μικρές τρύπες, και σε περίπτωση υγρασίας, το καύσιμο αναφλέγεται χειρότερα. Επιπλέον, η χοάνη πρέπει να βρίσκεται σε κλειστό χώρο απομονωμένο από το δρόμο, καθώς ένας απλός θόλος δεν προστατεύει τα συσσωματώματα ξύλου από την υγρασία.

 Εάν δεν υπάρχει υπόγειο ή επαρκής χώρος σε αυτό – η χοάνη μπορεί να εγκατασταθεί δίπλα στον λέβητα, βρίσκοντας έτσι μια οικονομική και εύκολη τεχνική λύση για αυτόματη τροφοδοσία καυσίμου με κοχλία. Ωστόσο, οι απώλειες του σχεδιασμού αντισταθμίζονται από την αξιοπιστία και την άνεση. Φανταστείτε ότι σε μια κρύα και βροχερή Κυριακή εξαντλήθηκε ξαφνικά το καύσιμο στη χοάνη και πρέπει να ανοίξετε μερικά πακέτα για σήμερα. Εάν η χοάνη βρίσκεται μέσα στο κτίριο, δεν χρειάζεται να βγείτε έξω. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να τρυπήσετε τους τοίχους του κτιρίου για να εγκαταστήσετε τον κοχλία τροφοδοσίας καυσίμου.


Φυσικά, προτού εγκαταστήσετε ένα λέβητα στερεών καυσίμων που χρησιμοποιεί συσσωματώματα ξύλου, θα πρέπει να μελετήσετε το σύστημα καμινάδας – και συγκεκριμένα τη θέση της εξόδου του σωλήνα, καθώς και τον αριθμό των κυκλωμάτων που θα πρέπει να περάσουν από τον λέβητα. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να θερμάνετε νερό μόνο στα θερμαντικά σώματα – φτάνει ένα κύκλωμα, εάν θέλετε επίσης να ζεσταίνετε νερό στο ντους – φτιάχνονται δύο κυκλώματα.

Ο λέβητας πέλλετ: έναρξη τής λειτουργίας

 Επομένως, για να ξεκινήσετε τη λειτουργία του λέβητα πέλλετ, είναι απαραίτητο να συνδέσετε το λέβητα στο ηλεκτρικό δίκτυο για να παρέχετε ρεύμα στους κινητήρες. Γεμίστε τη χοάνη αποθήκευσης με πέλλετ (Φωτογραφία 3). 

Η φωτογραφία 3. Γεμίζουμε τη χοάνη με πέλλετ
Η φωτογραφία 3. Γεμίζουμε τη χοάνη με πέλλετ

 Ρυθμίστε την επιθυμητή θερμοκρασία στον υπολογιστή ελέγχου (Φωτογραφία 4).

Η φωτογραφία 4. Καθορίζουμε την απαραίτητη θερμοκρασία
Η φωτογραφία 4. Καθορίζουμε την απαραίτητη θερμοκρασία

 Η ίδια θερμοκρασία ρυθμίζεται στον αισθητήρα των θερμαντικών σωμάτων (Φωτογραφία 5). 

Η φωτογραφία 5. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στον αισθητήρα των μπαταριών
Η φωτογραφία 5. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στον αισθητήρα των μπαταριών

Μετά από την απλή ρύθμιση, ο πίνακας του χειριστή παρακολουθεί αυτόματα την τροφοδοσία καυσίμου στον καυστήρα και την ταχύτητα του ανεμιστήρα.
Τα πέλλετ από τη χοάνη μέσω της αυτόματης τροφοδοσίας με κοχλία από έναν μικρό κινητήρα τροφοδοτούνται στο κανάλι καυσίμου με κοχλία (Φωτογραφία 6). 

Η φωτογραφία 6. Η παροχή των πέλλετ
Η φωτογραφία 6. Η παροχή των πέλλετ

 Όταν ο κοχλίας περιστρέφεται, το καύσιμο μετατοπίζεται στη ζώνη καύσης στο ένθεμα από χυτοσίδηρο. Στο τέλος του κοχλία υπάρχουν δύο ηλεκτρόδια, τα οποία λόγω της τάσης θερμαίνονται στο κόκκινο και φτάνουν σε θερμοκρασία υψηλότερη από τη θερμοκρασία ανάφλεξης του ξύλου. Αρκετά πέλλετ αναφλέγονται, και σε αυτό το σημείο ο ανεμιστήρας τροφοδοτεί τον αέρα που χρειάζεται για την καύση. Δηλαδή, υπάρχει ένα «φαινόμενο πυρκαγιάς» – το ξύλο συγοκαίει αλλά δεν καίγεται, η ανάφλεξη συμβαίνει με την προσθήκη οξυγόνου. Τα πέλλετ που καίγονται προωθούνται από τον κοχλία πιο μακριά, στον καυστήρα, όπου συνεχίζεται η καύση. Ο εκτροπέας διασκορπίζει τη φλόγα σε όλο τον κλίβανο. Τα προϊόντα καύσης ανεβαίνουν μέσω του εναλλάκτη θερμότητας στον οποίο είναι ενσωματωμένος ο στροβιλιστής και φτάνουν στην καμινάδα. Το καμένο καύσιμο εισέρχεται στη λεκάνη τέφρας μέσω της σχάρας.


Στον ίδιο λέβητα υπάρχει ένα πηνίο μέσω του οποίου ρέει νερό. Η φωτιά θερμαίνει ολόκληρη την επιφάνεια των τοίχων μέσα στον λέβητα και, κατά συνέπεια, θερμαίνει το πηνίο πίσω από τους τοίχους. Η εξωτερική αντλία αντλεί νερό σε κύκλο: εισέρχεται κρύο – βγαίνει ζεστό και ούτω καθεξής σε κύκλο. Ο αισθητήρας του λέβητα ελέγχει τη θερμοκρασία του νερού. Εάν εισέρχεται ήδη ζεστό νερό, ενεργοποιείται αυτόματα η εντολή για διακοπή της παροχής πέλλετ. Γενικά, υπάρχουν οι ακόλουθοι τρόποι λειτουργίας του λέβητα: ανάφλεξη, λειτουργία (διαδικασία καύσης), αναμονή, κατάσβεση. Το πλεονέκτημα ακριβώς του λέβητα στερεών καυσίμων που χρησιμοποιεί συσσωματώματα ξύλου είναι η δυνατότητα αυτόματης διατήρησης σταθερής θερμοκρασίας χωρίς πρόσθετες ρυθμίσεις.

Ο λέβητας πέλλετ: βασικά εξαρτήματα

Έτσι, ο λέβητας πέλλετ απαιτεί τα ακόλουθα εξαρτήματα για να διασφαλιστεί η λειτουργία του:

Α) δύο κινητήρες για τροφοδοσία με κοχλία·
Б) ανεμιστήρας για εμφύσηση (κυρίως ενσωματωμένος στο λέβητα πέλλετ).
В) ηλεκτρική αντλία για άντληση νερού.

 Είναι απαραίτητο να συζητήσουμε αμέσως την έλλειψη που έχει ο λέβητας πέλλετ – τη σταμάτημά του σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης. Φυσικά, ο κατασκευαστής έχει φροντίσει για την ασφάλεια σε τέτοιες περιπτώσεις. Όταν ο ηλεκτρισμός σβήνει ξαφνικά, δημιουργείται πίεση στο λέβητα (η στάθμη του νερού δεν έχει μειωθεί).

Εάν υπάρχει υπερβολική πίεση μεγαλύτερη από 2,5 ατμόσφαιρες, η βαλβίδα διακοπής ανεβαίνει αυτόματα και παρέχει πρόσβαση στον αέρα για την ομαλοποίηση της πίεσης (βγαίνουν έψω νερό και ατμός – Φωτογραφία 7). Εάν η πίεση είναι μικρότερη από 2,5 ατμόσφαιρες, η βαλβίδα κλείνει αυτόματα. 

Η φωτογραφία 7. Οι σωλήνες και η βαλβίδα πίεσης
Η φωτογραφία 7. Οι σωλήνες και η βαλβίδα πίεσης
Η φωτογραφία 8. Η βαλβίδα πίεσης
Η φωτογραφία 8. Η βαλβίδα πίεσης
Η φωτογραφία 9. Η έξοδος κινδύνου απέξω
Η φωτογραφία 9. Η έξοδος κινδύνου απέξω

Ωστόσο, η διακοπή ρεύματος προκαλεί τη διακοπή λειτουργίας του λέβητα πέλλετ.
Όταν αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, ο λέβητας πέλλετ ενεργοποιείται αυτόματα. Ο τρόπος καθαρισμού ενεργοποιείται επίσης αυτόματα (όλα τα υπολείμματα από τη διαδικασία καύσης μετατοπίζονται στη σχάρα και από εκεί εισέρχεται στη λεκάνη τέφρας). Ένα χαρακτηριστικό ηχητικό σήμα από τον πίνακα ελέγχου ενημερώνει για την εξάντληση των πέλλετ στη χοάνη. Ανάλογα με την ποιότητα των χρησιμοποιούμενων πέλλετ, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε περιοδικά τη λεκάνη τέφρας – το επίπεδο της τέφρας πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 0,5-0,7%, δηλαδή ένα πακέτο με 15 κιλά πέλλετ πρέπει να αφήνει μετά την καύση δεν περισσότερο από 100 γρ. τέφρας.


Τέλος, ο λέβητας πέλλετ κατά τη λειτουργία του επιτρέπει την επίτευξη απόδοσης 85-95%. Σε περίπτωση χρήσης πέλλετ υψηλής ποιότητας – δεν υπάρχει καθόλου αιθάλη από καύση και ένας ευχάριστος λευκός καπνός βγαίνει από την καμινάδα (Φωτογραφία 10).

Η φωτογραφία 10. Η εξαγωγή καπνού
Η φωτογραφία 10. Η εξαγωγή καπνού

Η χρήση του λέβητα στερεών καυσίμων που χρησιμοποιεί συσσωματώματα ξύλου είναι αναμφίβολα ο πιο σύγχρονος, οικονομικός και πιο φιλικός προς το περιβάλλον τύπος θέρμανσης του σπιτιού. Ο λέβητας πέλλετ έχει τα ακόλουθα μειονεκτήματα: το υψηλό κόστος της εγκατάστασής του, το μέγεθος (είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η τοποθεσία της χοάνης καυσίμου, της καμινάδας) και η εξάρτησή του από την ηλεκτρική ενέργεια (καθώς και για λέβητες άλλων τύπων). Τα μειονεκτήματα, ωστόσο, επισκιάζονται από τα σημαντικά πλεονεκτήματα των λεβήτων πέλλετ: ευκολία χρήσης (σχεδόν όλες οι διαδικασίες συμβαίνουν αυτόματα), σταθερή κι αδιάλειπτη λειτουργία (χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση για μεγάλο χρονικό διάστημα μέρα και νύχτα) και αποδοτικότητα (ικανότητα ελέγχου της κατανάλωσης καυσίμου).

Η φωτογραφία 11. Κατά τη λειτουργία του λέβητα, οι σωλήνες δεν θερμαίνονται πολύ
Η φωτογραφία 11. Κατά τη λειτουργία του λέβητα, οι σωλήνες δεν θερμαίνονται πολύ
Η φωτογραφία 12. Τα μεταχειρισμένα πακέτα των πέλλετ Virgin Wood από Strobile
Η φωτογραφία 12. Τα μεταχειρισμένα πακέτα των πέλλετ Virgin Wood από Strobile